Ню Йорк, Ню Йорк – градът, който не спи, търси своята тенис кралица

16526
Ню Йорк, Ню Йорк – градът, който не спи, търси своята тенис кралица

Последният турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ (US Open), вече чука на вратата. Жребият за дамската и мъжката схема е ясен, а в понеделник (26 август) най-добрите тенисисти в света ще излязат на кортовете на „Флашинг Медоус”, за да покажат още веднъж своето майсторство. Кой ще триумфира, кой ще трябва да преглътне горчив хап, кой ще блесне в светлините на прожекторите – нека видим какво ни предлага схемата при жените.

Българското участие


Цвети Пиронкова изтегли нелош жребий – тя започва с американката Алисън Риск, номер 95 в света, а при победа ще играе най-вероятно с германката Мона Бартел.

Лошото е, че отдавна традицията при Пиронкова е ясна – тя играе много силно на трева, а през останалата част от сезона буквално заспива. Не прави изключение и тази година – Пиронкова има само една победа в четири мача след „Уимбълдън”, губейки дори от номер 299 в света Андреа Гамис в Бостад, като взе само 4 гейма в мача. Така че е трудно да се повярва, че Пиронкова може да направи нещо особено – за нея дори една победа ще е успех.

Прогноза: Първи кръг

Фаворитите

Серина Уилямс


Каквото и да кажем за световната номер едно, ще е малко – по-малката от двете сестри Уилямс има четири титли в Ню Йорк и е действащ шампион. Тя е вече на 31 години, съвсем близо до 32, но това не й пречи да доминира в света на женския тенис и много рядко да позволява някой да й попречи по пътя към успеха.

През тази година обаче Серина показа по-лоши резултати на хард корт и на трева, отколкото на клей. Уилямс не допусна загуба на землена настилка, докато на трева загуби на „Уимбълдън” на четвъртфинал, на същата фаза падна и на Откритото първенство на Австралия. Истината е, че на по-бързите настилки Уилямс изпитва и ще изпитва все по-големи затруднения – с годините движението на краката става все по-лошо. Серина загуби финала на турнира в Синсинати преди US Open – един от малкото турнири, които никога не е печелила, като загуби от световната номер 2 Виктория Азаренка, при това като водеше с 4:2 в решителния трети сет. Американката се оплака от контузия в коремните мускули и това може да окаже влияние на предстаявнето ѝ.

Най-опасните съпернички на Серина са Слоун Стивънс, от която загуби на четвъртфинал в Мелбърн тази година и Анжелик Кербер. И двете имат стил, в който се залага на много тичане, на агресивна контраатака и със сигурност ако Серина не е в оптимално състояние, ще има проблеми. На полуфинал Уилямс е много вероятно да играе с китайката На Ли – съперник, който е способен да я надиграе дори в нейната игра. А финал с Азаренка би бил повторение на миналогодишната драма на същата фаза.

Прогноза: Шампион/Полуфинал

Виктория Азаренка

US Open: Григор пак e при Джокович, Квитова е най-близо до Пиронкова

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров ще започне участието си на US Open срещу португалеца Жоао Соуса, отреди тегленият днес жре...


Шампионката от Откритото първенство на Австралия влиза с повишено самочувствие в състезанието. Тя победи Серина Уилямс на подгряващия турнир в Синсинати и изглежда върви по възходяща линия след като остъстваше за известно време от кортовете поради травма. Именно фактът, че Азаренка е отпочинала, може да окаже решаващо влияние за представянето ѝ в Ню Йорк.

В половината на Азаренка има доста тежки съпернички, но бонус за тенисистката от Беларус е, че две от по-големите имена първо ще трябва да играят помежду си, преди някоя да достигне до двубой с нея. Става въпрос за Петра Квитова и Саманта Стоусър, която взе титлата в Ню Йорк преди две години – те могат да играят на осминафинал, преди някоя от тях да излезе на четвъртфинал с Азаренка.

Прогноза: Финал/Четвъртфинал

Неизвестните величини

На Ли

Пиронкова не успя да се класира за финален кръг в Ню Хейвън

Цветана Пиронкова не успя да се класира в третия, финален кръг от квалификациите на турнира в Ню Хейвън и отпадна във втория етап на на...


Китайката е винаги опасен съперник, особено на турнири от Големия шлем. А сега не може да се оплаче от жребия си – реално Ли до четвъртфинал би имала само една много опасна съперничка, евентуално в трети кръг тя ще играе с Лора Робсън. Ако обаче няма изненади, Ли би трябвало да стигне поне до полуфинал. Преди US Open тя се представи много стабилно на силните турнири в Торонто и Синсинати – и на двете състезания тя игра полуфинал.

Прогноза: Полуфинал/Финал

Петра Квитова


Чехкинята, която преди две години беше с реален шанс да достигне до номер едно в света, се представя много колебливо. Преди US Open Квитова загуби от Вожнячки в Синсинати и Сорана Кърстя в Торонто. Квитова обаче е винаги опасен съперник с агресивния си стил на игра и може да победи всеки – въпросът е, че ѝ липсва стабилност. Според някои публикации в международни медии чехкинята страда от астма и това ѝ пречи да поддържа оптимална форма в по-дълъг период от време. Дали може да блесне в Ню Йорк – всяка прогноза е рискована, точно какъвто е и стилът на Квитова – винаги в търсене на печеливш удар по линиите.

Григор е номер 31 в света, Пиронкова е извън топ 60

Първата българска ракета Григор Димитров дръпна с една позиция до 31-ото място в световната ранглиста, след като през изминалата седми...

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Приятната изненада

Светлана Кузнецова


Известната с прякора си Кузи тенисистка отдвна мина в графата „ветерани”, но си остава много опасен съперник. Кузнецова е много близо до номер 5 в света и номер 4 в схемата Сара Ерани, но твърдата настилка в Ню Йорк дребничката италианка е по-узявима – нейната сила са клей кортовете. Кузнецова може да играе в трети кръг с Ерани. Рускинята изглежда отпочинала, тя не игра на „Уимбълдън” и нищо чудно предвид по-леката схема да стигне напред в турнира.

Прогноза: Полуфинал/Трети кръг

Пиронкова стигна до края на тазгодишното си приключение на "Уимбълдън"

6:4, 3:6, 3:6 – световната номер 4 Агниешка Радванска се оказа твърде голямо препятствие за Цветана Пиронкова, която приключи на ...

Потенциалното разочарование

Саманта Стоусър


Шампионката от 2011 година не е във форма и това си личи по резултатите – четири победи в двете участия пред Откритото първенство на САЩ, т.е. едва осминафинал в Монреал и Синсинати. Стоусър има играта за успех в Ню Йорк – много трудният ѝ кик сервис помага отлично на тази настилка, проблемът е, че австралийката не е така концентрирана, както в най-добрите си години.

Стоусър има доста коварен жребий – възможни мачове във втори кръг с Даниела Хантухова и в трети с мощно удрящата Надя Петрова. Евентуален осминафинал с Петра Квитова пък би бил един от мачовете на турнира при жените.

Прогноза: Трети кръг/Втори кръг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com