Маркос Багдатис се превърна в клиент на Григор Димитров

8653
Маркос Багдатис се превърна в клиент на Григор Димитров

Григор Димитров написа както нова страница в историята на българския мъжки тенис, така и в своята кариера, след като обърна добрия си приятел и партньор на двойки Маркос Багдатис и се класира за пръв на полуфинал в турнир от серията ATP 500 - 6:7 (4), 7:6 (0), 6:3. Това беше трета победа в четири мача на нашето момче срещу кипъреца.

Мачът започна с предимство за сервиращите, макар че разигравания не липсваха, но тенисистът, който държеше сервиса, по-често контролираше играта.

България се предаде пред Финландия

Горчиво - така можем с една дума да опишем представянето на България в домакинството срещу Финландия в турнира за Купа "Дейвис". Преди...

Стигна се до 4:3 гейма за Григор, който успя да настъпи газта в осмия гейм и си извоюва първи точки за пробив в сервиса на Багдатис – две на брой. И при двете обаче Григор не можа да спечели, като във втория случай сбърка лифтиран бекхенд при високо отскочила топка, тъй като отстъпи много назад и изигра удара буквално над рамото си.

В самия край на сета Григор се изправи пред ситуация 15:30 на собствен сервис, след двойна грешка, но след това реагира позитивно и спечели следващите три точки.

В крайна сметка първият сет се реши в тайбрек, в който първа кръв пусна Багдатис. Всъщност Григор нямаше късмет при 1:1 точки, когато лайнсменът даде аут, кипърецът обжалва и „Ястребовото око” показа, че топката е вътре с един косъм. Григор се изнерви и направи лесна грешка в следващата точка, а при 6:4 точки за Багдатис се стигна до най-дългото разиграване в мача до този момент, като и двамата демонстрираха страхотно движение, но накрая Григор взе грешно решение да играе къса топка и изкара в аут – 7:6 за Багдатис.

Вторият сет започна по познатия начин – с предимство на сервиращите, но все пак Григор причиняваше повече неприятности на Багдатис на негов сервис, отколкото обратно. Така при 2:2 гейма българинът стигна до нови точки за пробив – две и при втората и общо четвърта в мача Григор най-сетне влезе в по-равностойно разиграване и след бурна размяна от форхенди Багдатис направи грешката да смени посоката по правата, изкарвайки в аут – 3:2 за Григор с пробив.

Постигнатият с толкова усилия брейк обаче беше поставен на везните още в следващия гейм, когато Григор направи три грешки от форхенд и се стигна до 30:40. Тогава, обаче, Григор се облегна точно на форхенда и с два уинъра от този удар плюс перфектно излизане на мрежа взе следващите три точки и поведе с 4:2.

Григор Димитров не можа да пробие сервиса на Иво Карлович

Григор Димитров не оправда очакванията на българските фенове и предварителните прогнози и загуби от представителя на домакините Иво Кар...

Инициативата вече беше изцяло в ръката на Григор, който стигна до 15:40 в седмия гейм на сета, но точно тогава направи много лош ретур, а след това Багдатис натисна и взе гейма, макар Григор да имаше и още една точка за пробив.

Пропуснатият много голям шанс да вземе сета с този втори пробив веднага беше наказан – по-слаб сервис гейм на Григор в осмия гейм и Багдатис направи втората си точка за пробив в мача, след като вкара българина в дълго разиграване и там го изчака да направи грешка – 4:4.

В следващия гейм Димитров по уникален начин хвана една топка, която се удари във филето на мрежата и се скъси, но нашето момче се изстреля като от катапулт и успя не само да я стигне, но и да я завърши. Вдъхновен от това разиграване, Григор стигна до точка за пробив и в нея се провали от бекхенд, а след това Багдатис спечели трудния гейм след три изравнявания и поведе с 5:4.

До края на сета повече драма нямаше и се стигна до втори тайбрек. Този път обаче Григор мина като ураган през дългия гейм и спечели със 7:0 точки, без да даде шанс на Багдатис дори да си помисли, че може да направи нещо.

Началото на решителния сет започна отлично за Григор, който, броейки и края на втория сет, направи 18 поредни точки и поведе с 1:0 и 0:40 на сервис на кипъреца. Багдатис спаси и трите точки за пробив с много смела, агресивна и точна игра, но Григор си извоюва четвърти шанс и този път кипърецът се пропука с форхенд в мрежата. Последва много труден сервис гейм за Григор, който трябваше да спасява точка за пробив на свой ред, но се справи и поведе с 3:0.

Григор Димитров сломи Бърнард Томич в Ротердам

Младостта и бъдещето на съвременния мъжки тенис си дадоха среща още в първи кръг на престижния турнир от серията 500 на ATP в Ротердам....

Мачът обаче влезе в зоната на нервите и Григор много трудно задържаше подаването си – измъкна се за 4:1, а при 4:2 пак се стигна до точки за пробив в подаването на българина – две на брой, но Димитров игра и при двете страхотно и закова уинъри от форхенд, обръщайки гейма и повеждайки с 5:2.

При този резултат Димитров стигна до мачбол на сервис на кипъреца след извънземно разиграване, в което нашето момче хвана много късо и насочено по диагонала воле на Багдатис и му го върна неспасяемо на свой ред по диагонала. Маркос обаче спаси мачбола със силен сервис и намали на 3:5.

Последният гейм в мача – Григор стигна до нови два мачбола, след като Багдатис му хвана смач, но после сбърка по-лесната топка. Последва хубав втори сервис на Григор и аут на кипъреца, с което Димитров постигна най-големия успех на българския мъжки тенис – полуфинал в турнир на ниво ATP 500.

В следващия мач, който ще се играе утре (16 февруари), Димитров ще играе или с Хуан-Мартин Дел Потро, или с Ярко Ниеминен.

Sky Sports за Григор Димитров

Григор Димитров елиминира и Николай Давиденко в Ротердам

В мач от втория кръг на престижния турнир от серията 500 в Ротердам Григор Димитров взе наистина голяма победа - срещу бившия номер 4 в...

Григор Димитров трябва да подобри още играта си с крака, ако иска да стане толкова добър, колкото Роджър Федерер. Това заявиха в свой анализ специалистите от Sky Sports.

„Обърнете внимание, че при игра с лифтиран бекхенд Григор все още обикновено отстъпва с крачка назад, докато Федерер обикновено влиза в корта. При положение, че Григор играе бекхенд с една ръка, той трябва да е много добър в играта с крака, за да успява да защити тази малко по-слаба своя страна – защото бекхенндът с две ръце дава стабилност”, каза Фрю Макмилън, анализатор на Sky.

За сметка на това британските тенис специалисти похвалиха слайс бекхенда на Григор през сезона дотук. Според тях това е много ефективно оръжие за неговия стил на игра, макар точно днес то да не работеше на най-високо ниво, но беше достатъчно добра вариация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com