Григор Димитров изпоти до припадък, но не успя да победи Рафаел Надал

18534

Да загубиш от Рафаел Надал не е срамно. А когато става въпрос за мач на клей, загубата от испанеца е направо закономерност. Защото откакто Надал се появи на голямата сцена, играчите, успяли да му вземат мач на червена настилка, реално са само трима – Роджър Федерер, Робин Сьодерлинг и Новак Джокович. На Мастърса в Монте Карло испанецът имаше 44 поредни победи преди мача с нашия Григор Димитров – след него станаха 45, като световният номер 4 взе успех с 2:1 сета срещу българина – 6:2, 2:6, 6:4. Успехът обаче дойде след много, много  труд от страна на Надал, който беше изправен пред пропастта и се спаси само благодарение на богатия си опит, а Григор може да се гордее с показаното днес - така, както се гордеем всички ние.

Още от самото начало мачът започна при много висок интензитет, като Надал пусна в действие така познатия на всички тенис фенове топспин от форхенд, който на клей е оръжието, с което испанецът доминира вече толкова години. Григор успя да вземе първия си сервис гейм, но при 1:1 и 30:0 за българина Надал натисна педала на газта, принуди нашето момче да търси прекалено много риск и проби за 2:1.

Григор Димитров стигна четвъртфинал в Монте Карло

В мач от третия кръг на турнира от серията 1000 в Монте Карло първата ни ракета при мъжете Григор Димитров се разправи безепелационно с...

Испанецът бързо насочи усилията си към бекхенда на Григор и точно както в многото мачове с Федерер на червена настилка, играчът с бекхенд с една ръка, т.е. Димитров, нямаше отговор на екстремния топспин. Нито слайсът, нито лифтираните удари от бекхенд можеха да притеснят летящия по корта Надал и логично Григор изпадна в ситуацията на толкова много тенисисти преди него, играли с испанеца на червен корт.

След първия пробив Надал бързо стигна и до втори, повеждайки с 4:1 гейма. Тогава Григор показа, че няма да се даде без бой и успя да натисне повечко, вкарвайки невероятен бекхенд по правата от крайно защитна позиция, който му даде три поредни шанса за пробив. Българинът успя да се възползва от третия шанс, след като Надал най-после допусна грешка и удари форхенд с рамката – 2:4. Надал обаче бързо взе нов пробив след нова порция изтощителни разигравания и затвори комфортно сета с 6:2.

В този първи сет Надал вкара чудовищните 95% първи сервис и спечели всяка една точка на свой втори сервис. За сравнение процентът на първи сервис на Григор беше 64 на сто, а спечелените точки на втори сервис – едва 18%.

Вторият сет започна по-позитивно за Григор, който успя да вземе два поредни свои сервис гейма на нула. А най-красивият гейм в мача стана петият във втория сет – тогава Надал поведе с 0:30 на сервис на Григор след две маркови контраатаки от форхенд, при първата от които върна много мощен удар на излезлия напред Димитров, но след това нашето момче взе следващите четири точки, три от които с печеливши удари – ас и два форхенда, като вторият форхенд беше ударен по правата със скорост от 161 километра в час.

Този гейм даде кураж на Димитров и той стигна до две точки за пробив след невероятно отдаване и много, много майсторство в ударите си и от форхенд, и от бекхенд. Учудващо и изключително радващо за всички българи, но в тези минути Григор беше човекът, който физически преодоляваше Надал – нещо много рядко виждано. В крайна сметка Гришо изтиска грешка от форхенда на испанеца и немислимото беше факт – 4:2 за Димитров във втория сет. Българинът затвърди пробива след като изоставаше с 0:30 на свой сервис, но отново пречупи Надал с игра от задно поле.

Григор Димитров записа втора победа над тенисист от топ 10 на света

В първи мач от втория кръг на престижния турнир от серията 1000 (бивша Мастърс) в Монте Карло първата ракета на България при мъжете Гри...

Извънземната игра на Димитров продължи и в следващия гейм и чудото стана факт – Надал поведе с 40:0 на свой сервис, но не издържа и Димитров го проби, като стори това от трети опит след нова поредица извънземен тенис, включително една размяна на къси топки на мрежата, при която нашият успя от бекхенд да направи неземен диагонал – 6:2 за нашето момче.

В тази втора част Григор даде само 3 точки от 11 разиграни на втори сервис на Надал и му направи цели 11 печеливши удара.

Третият сет стартира с превъзходство на Димитров, който определено караше Надал да се чувства неудобно в разиграванията. Топспинът на испанеца вече не хапеше така смъртоносно, а Григор печелеше дълги разигравания на ранви начала със световния номер 4 – истинско чудо, показващо колко висока класа притежава нашето момче.

Частта вървеше с предимство за сервиращите, но Григор беше малко по-добре стоящият на корта, с повече желание и топ фаворитът в този мач Надал усещаше, че земята се разклаща под краката му. Григор взимаше по-лесно сервис геймовете си, а в почивките Надал изглеждаше по-уморен и се мъчеше да забави повече темпото.

Стигна се до 4:4 и тогава дойде големият тест за Григор – две точки за пробив. Димитров спаси първата с форхенд уинър, но при втората вече не издържа и сбърка слайс бекхенда. В тези точки си пролича, че и въздухът на българина привършва, а Надал вече сервираше за мача. Испанецът взе гейма си и успя да се измъкне по терлици от мач, който съвсем спокойно губеше и само годините и аурата го извадиха - особено след като Григор спаси първия мачбол на Надал след нов унищожителен удар от форхенд по правата.

Григор Димитров се изкачи до номер 34 в света

Първата българска ракета Григор Димитров се качи с една позиция в световната ранглиста при мъжете и от тази седмица заема 34-то място, ...

За Димитров остава едно - оттук насетне да изумява още повече света, както го направи днес. Показателно за играта на Григор е, че днес той направи 10 печеливши удара повече от Надал и допусна само 3 повече непредизвикани грешки. И както казаха коментаторите на ATP Channel - Димитров беше толкова близо да победи Надал в Монте Карло, колкото не е бил никой, откакто Роджър Федерер спечели първата си титла от Големия Шлем. А Федерер има 17 - считайте, колко отдавна е било това, уважаеми читатели!

Следващата седмица Григор Димитров ще играе в Барселона. За участието си в Монте Карло той взима 63 000 евро и заработи 180 точки за ранглистата, което значи, че в началото на идната седмица за първи път в кариерата си ще попадне в Топ 30 - около 26-то, 27-мо място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com