Горчива загуба на Григор Димитров срещу Анди Мъри

21832

Още малко, наистина малко дели Григор Димитров от най-елитните сред елитните в мъжкия тенис, но явно за Григор трябва повече време, за да достигне това последно парченце от пъзела, който прави много големия тенисист. Днес, в среща от третия кръг на турнира в Маями, Димитров загуби с 0:2 сета (6:7 (3), 3:6) от световния номер три Анди Мъри, но нещата можеха и да се развият по друг начин, ако българинът имаше малко повече рутина в решаващите моменти и беше взел първия сет, в който изпусна твърде много шансове.

Мачът започна по-добре за Григор, който успя от 40:0 на сервис на Мъри да стигне до точка за пробив след два страхотни ретура, с които накара шотландеца да лази по корта. Особено първото изпълнение беше смразяващо, тъй като българинът направи блок ретур на сервиса на Мъри и се получи директен уинър, а шотландецът в изблик на безпомощен гняв обжалва собствения си сервис с надеждата да е бил аут – не беше. Григор обаче избърза на точката за пробив и опита директна атака от ретур, но тя влезе  вмрежата.

Григор Димитров с престижна победа на двойки в Маями

Най-добрият български тенисист Григор Димитров и партньорът му Фредерик Нилсен записаха престижна победа в двубой от втори кръг на тур...

По-добрата игра и надмощието от форхенд на Димитров обаче даде резултат в четвъртия гейм – пробив на 30 за нашето момче след страхотен форхенд уинър по къс диагонал. Мъри откровено влизаше бавно в мача и това също помагаше на Григор.

Петият гейм обаче показа каква е разликата между топ 4 и останалите играчи – Димитров поведе с 40:0, но оттам първия сервис изчезна, Мъри стигна до точка за пробив, Григор я спаси със смела атака, след това имаше пак геймбол, но не посмя да рискува и да натисне по правата труден смач в дъното на корта и Мъри с перфектна защита изстиска нови грешки от ракетата на българина, като на втория брейкбол Григор отново сбърка смач.

Григор Димитров обаче не се стресна от пропуснатия голям шанс, а Мъри продължаваше да играе зле – едва 30% вкаран първи сервис. Логично последва нов пробив за Григор, на 15, след невероятно разиграване, в което нашето момче отряза страхотна къса топка и след това с пълно разтягане на мрежата направи печелившо воле. Последва сервис гейм на нула за българина и преднина от 5:2 гейма за Димитров.

В следващия сервис гейм на Мъри Григор отново стигна до точки за пробив – две на брой, с цената на сетбол. Втората се оказа реалният шанс за нашето момче, което спаси с лоб добра къса топка на Мъри, но после взе грешно решение и направи на свой ред къса топка, която с лекота беше стигната и завършена от шотландеца.

Григор Димитров стигна до мач с Анди Мъри в Маями

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отстрани Симоне Болели в мач от втори кръг на Мастърса в Маями с награден фонд 4 169 09...

Сервис за сета – и картинката от мача с Джокович в Индиън Уелс отново се повтори. Нервите буквално разтресоха Григор, който при 30:30 направи двойна грешка, в следващата точка Мъри сбърка рутинен форхенд, но вместо това да окуражи нашия, той направи две поредни двойни грешки и върна насила много слабо играещият шотландец в сета. Точно по същия начин срещу Джокович при сервис за сета Димитров направи четири двойни грешки, а сега направи три – само и единствено заради разтреперване пред големия успех.

Стигна се до тайбрек, където камарата от пропуснати шансове от Димитров вече си оказа влияние – Мъри влезе в мача, започна да става все по-солиден от основна линия, а Григор поемаше все повече рискове. Българинът направи минипробив за 2:1, но след това див форхенд върна шотландеца в играта, а при 3:4 точки Димитров първо не издържа в разиграване от 26 удара, а след това пропусна и лесна топка на мрежата, губейки с 3:7 точки. Показателно е, че Григор направи 20 уинъра в този сет, но и 21 непредизвикани грешки, докато показателите на Мъри бяха 13 печеливши удара срещу 13 непредизвикани грешки.

Ужасяващото за Григор в мача беше, че той определяше темпото в повечето разигравания, той беше агресорът, той правеше шоуто, но и той допускаше непростимите във важните моменти. И причината беше Мъри, неговата невероятна защита и гонене на всяка топка, което караше Григор да опитва малко повече, отколкото трябва, да рискува малко повече, отколкото е необходимо.

И в Маями Григор няма късмет с жребия

Григор Димитров няма никакъв късмет с жребия за втори пореден голям турнир - Мастърса в Маями, който стартира утре (20 март). Димитров...

Във втория сет мачът вече започна да навлиза и в зоната на физическата издържливост. Мъри тичаше като робот и връщаше всичко, което доведе до три точки за пробив още в първия сервис гейм на Григор, макар и не поредни. Българинът спаси първите две, но при третата не издържа и вкара слайс бекхенд от втори удар в мрежата.

Григор не се предаде и в следващия гейм на три пъти стигна до равенство благодарение на мощни удари от форхенд, но в тези важни моменти шотландецът винаги вкарваше първи сервис и не позволи на нашето момче да стигне до точка за рибрейк, като в крайна сметка си взе гейма след поредна контраатака и удар от форхенда по диагонала далеч назад зад основната линия, който размина налетелия на мрежата Григор.

Оттук насетне мачът беше изцяло на ракетата на Мъри, който задържа този пробив аванс, а можеше да направи и втори пробив при 1:4, когато имаше 15:40, но Григор се спаси, печелейки четири точки поред. В крайна сметка при 3:5 шотландецът сервира за мача и тук се видя разликата с Димитров - първите две точки преминаха през дълги разигравания, като българинът поведе с 0;15, но след това Мъри спечели второто след търпелива игра, стигна до два поредни мачбола, Григор се спаси в първия случай с комбинация от лоб и смач, а нервите на шотландеца не издържаха при втория и той направи двойна грешка - дюс. Последва и ретур уинър от форхенд на Григор - брейкпоинт. Мъри, обаче, не се стресна, направи ас в най-важния момент, после вкара и подсигурен първи сервис, който Григор сбърка на ретур, а при третия мачбол се стигна до дълго разиграване и шотландецът изтиска грешка от бекхенд от Димитров.

Така участието на Григор в турнира на сингъл приключи, но дори коментаторите на "Скай Спортс" признаха, че Димитров скоро ще бъде сила, с която всички да се съобразяват. "Той играе по различен начин от началото на годината и си личи, че има това нещо, което прави великите играчи", каза Питър Флеминг, основният коментиращ на британския канал за този турнир. "Димитров прилича малко на младия Роджър Федерер, когато страдаше срещу по-дефанзивния Лейтън Хюит - когато обаче Роджър узря за силата си, всички знаят какво стана", добавиха британските коментатори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com