Горчив край на US Open за Григор Димитров

10105
Горчив край на US Open за Григор Димитров

И през тази година първата ни ракета при мъжете Григор Димитров няма да може да се похвали с победа на US Open при мъжете. Малко очаквано и много неприятно Димитров загуби с 2:3 сета от номер 96 в света Жоао Соуса – 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 2:6. Така Григор пропусна отличен шанс да нарупа точки и да напредне в ранглистата и записа втора загуба от този съперник след тази през 2008 година на турнир от сериите "Фючърс" в Испания с 4:6, 1:6.

В първия сет Григор пръв стигна до пробив – още в четвъртия гейм на частта, след като българинът започна мача пръв на сервис. На българина му трябваха три шанса, за да пробие, но все пак се справи. А пробивът се оказа достатъчен на първата ни ракета, за да вземе сета с 6:3 гейма.

US Open: Надал впечатлява, Нишикори, Гулбис и Вердаско стегнаха куфарите

Последният турнир от Големия шлем за годината вече започна, а първите ден на Откритото първенство на САЩ донесе доста изненади, предим...

Вторият сет обаче започна неприятно за Григор – той допусна пробив за 0:2 гейма още в първия си сервис гейм за частта, след като първият му сервис спря да влиза в полето на противника, а Соуса успя да затвърди аванса си. Димитров натисна в седмия гейм върна пробива, правейки брейк на нула. За съжаление обаче при сервис за изравняване на резултата българинът направи двойна грешка на шанс за пробив на португалеца и след това Соуса затвори частта с 6:3 гейма в своя полза.

Загубеният сет съвсем разстрои играта на Григор, който просто изчезна от корта в третия сет – нещата не вървяха нито от сервис, нито от основна линия и ужасът стана пълен, тъй като Соуса проби на два пъти и поведе с 3:0 гейма. Изправен до стената Григор успя да върне от втори опит единия пробив, но само толкова – до края на сета по-близо до пробив беше Соуса, но авансът от един брейк му беше достатъчен – 6:4 за него.

Нещата вече изглеждаха извън контрола на Григор, който регистрира пробив в третия гейм на четвъртия сет – отново с двойна грешка на брейкбол. Българинът явно не се справяше със силния вятър на корта, прибързваше, а португалецът просто подпираше топката и изчакваше грешките на Григор. Все пак по-голямата класа на нашият му позволи веднага да върне пробива, но отчайващата игра на сервис за българина продължи и Соуса пак проби – за 3:2 гейма. Португалецът за малко да пробие отново – този път за 5:2 в своя полза, но Григор спаси поредната точка за пробив в подаването си. И това се оказа важен момент – Димитров успя да върне и втория пробив, а след това проби за 7:5 гейма, осигурявайки си шанс да сервира първи в петия сет.

Всичко, което Димитров постигна в този сет и цялата психологическа инициатива обаче беше пропиляна за миг в решителната част – Соуса проби на нула още в първия гейм на сета, после проби на 15 и за 4:1 гейма. Димитров имаше на практика последен шанс да се върне в мача в шестия гейм, когато на два пъти стигна до шанс за пробив, но не се справи и Соуса поведе с 5:1 гейма и затвори мача с 6:2 в петия сет, макар че Григор спаси два мачбола на сервис на португалеца и имаше два шанса да направи 3:5.

Григор падна с едно място в ранглистата, Цвети се качи с едно място нагоре

С по една позиция се промени класирането на Григор Димитров и Цветана Пиронккова в световните ранглисти за мъже и жени, които бяха обно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com