Дел Потро все още е твърде голяма хапка за устата на Григор

6864
Дел Потро все още е твърде голяма хапка за устата на Григор

В първия си полуфинал на турнир от серията 500 на ATP българинът Григор Димитров загуби с 0:2 сета (4:6, 4:6) от номер седем в света и шампион на US Open през 2009 година Хуан-Мартин Дел Потро.

Григор и Дел Потро не се бяха срещали никога досега в официален мач и както правилно отбелязаха коментаторите от Sky Sports сервисът се явяваше ключовият компонент в мача. Освен него обаче беше интересно как ще се представи Григор от форхенд срещу може би най-мощно удрящия играч от тази страна, както и дали ретурът на Димитров ще е достатъчно добър, за да се стигне до точки за пробив в сервиса на аржентинеца. Защото дотук в турнира световният номер 7 не беше пробиван досега.

Григор Димитров не можа да пробие сервиса на Иво Карлович

Григор Димитров не оправда очакванията на българските фенове и предварителните прогнози и загуби от представителя на домакините Иво Кар...

И опасенията относно началния удар се потвърдиха рано-рано. Още във втория сервис гейм на Григор се стигна до 15:40 след две безумни отигравания от форхенд на българина. Григор спаси първата точка за пробив с ас, но след това българинът взе ново грешно решение да прави къса топка и пробивът стана факт.

При 3:2 за Дел Потро обаче Григор стигна на свой ред до точки за пробив – две на брой, макар и не последователни. И при двете обаче световният номер 7 вкарваше такъв сервис, че си осигуряваше предимство още с втория удар – от форхенд, а Григор оставаше на три-четири метра зад основна линия и нямаше как да удържи могъщите удари на Дел Потро.

В крайна сметка на бързия хард в залата в Ротердам много възможности за пробив в сервис като този на Дел Потро нямаше как да има и до края на сета аржентинецът не срещна повече трудности, вземайки първата част с 6:4 гейма.

Впечатление правеше, че Григор изглежда малко по-уморен след епичния мач с Маркос Багдатис вчера, като най-ярко доказателство за това беше доста ниския процент първи сервис на българина – едва 55 на сто вкаран първи начален удар.

Григор Димитров сломи Бърнард Томич в Ротердам

Младостта и бъдещето на съвременния мъжки тенис си дадоха среща още в първи кръг на престижния турнир от серията 500 на ATP в Ротердам....

За съжаление явно Григор беше изцеден и психически, защото картината от първия сет се повтори във втория – пробив за Дел Потро в третия гейм на частта, като Григор направи три последователни непредизвикани грешки. Димитров страдаше особено от бекхенд, което досега в турнира не се беше случвало и както каза бившият треньор на Анди Мъри Майлс Маклагън причина за това беше влошената игра с крака – Григор беше малко по-бавен и малко по-тромав, отколкото срещу Багдатис.

И въпреки че нещата изглеждаха ясни, Григор все пак предвика аплодисментите на публиката, след като в седмия гейм върна един мощен ретур на Дел Потро с удар между краката и спечели точката след грешка от форхенд на изненадания аржентинец.

В крайна сметка обаче Дел Потро не даде нов шанс на нашето момче и не позволи да се стигне до точка за пробив във втория сет, което не беше толкова учудващо предвид много високия процент на първи сервис на аржентинеца - 70 на сто вкаран първи начален удар. Така Григор си тръгва с високо вдигната глава от Ротердам, а Дел Потро ще играе на финала за втора поредна година - с победителя измежду Жил Симон и Жулиен Бенето, който вчера вечерта отстрани Роджър Федерер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com