Тенис история - Новак Джокович свали Рафаел Надал от трона в Монте Карло

7432
Тенис история - Новак Джокович свали Рафаел Надал от трона в Монте Карло

6:2, 7:6 (1) – това е цифровото измерение на историческо събитие. Днес Рафаел Надал, кралят на Монте Карло, беше свален от трона си след осем години на властване. И логично новият крал е тенисист номер едно в света и големият кошмар на Рафа – Новак Джокович.

Първи сет

Григор Димитров записа втора победа над тенисист от топ 10 на света

В първи мач от втория кръг на престижния турнир от серията 1000 (бивша Мастърс) в Монте Карло първата ракета на България при мъжете Гри...

Първият сет на титаничния сблъсък започна с по-агресивна игра на световния номер едно, който успя да пробие Надал още в първия му гейм, който продължи над седем минути и мина през няколко равенства. Джокович обаче реализира още първия си шанс след страхотен бекхенд по правата, който Надал не можа да върне. Последва по-труден гейм и за Ноле, но той затвърди пробива след много хитър слайс форхенд.

Силното начало определено вдъхна повече сили на Джокович, който вкарваше убийствените си ретури и от бекхенд, и от форхенд, а при разиграванията успя на няколко пъти да завърши с бекхенд по диагонала, карайки Надал да изпада в глуха защита. Логично Ноле проби за втори път испанеца, отново от първия му отдал се шанс, а след това пак затвърди комфортно – 5:0. Джокович дори можеше да вземе частта на нула, като имаше пет сетбола, но Надал се спаси след хубави сервиси.

Пропуснатите шансове се отразиха веднага и Надал стигна до две точки за връщане на единия пробив след две грешни решения при атаки на Джокович и световният номер едно се пропука от форхенд още при първата точка за пробив – 5:2. Още в следващия гейм обаче сърбинът пак стигна до точки за пробив, този път три, макар и не поредни и при третата Надал не издържа, правейки двойна грешка – 6:2 за Джокович.

В първия сет Джокович направи двойни повече печеливши удари от Надал (14-7), освен това на свой първи сервис испанецът имаше едва 53% спечелени точки, а на втори – само 20%, което подсказваше с какви проблеми се сблъсква – ретурът на Ноле отново го тормозеше, както при периода, в който Джокович го би седем пъти поред.

Втори сет

Григор Димитров стигна четвъртфинал в Монте Карло

В мач от третия кръг на турнира от серията 1000 в Монте Карло първата ни ракета при мъжете Григор Димитров се разправи безепелационно с...

Началото на втория сет обаче беше за Надал, който най-после си взе подаването на нула и при 1:1 гейма стигна до 15:40 в сервиса на Джокович след по-агресивна игра и много добър пасинг от бекхенд по правата. Ноле обаче реагира много позитивно и взе следващите четири точки след комбинация от добра игра от основната линия и добри сервиси.

Джокович обаче не издържа в петия гейм на сета, когато отново се стигна до 15:40 след груба негова грешка от форхенд от печеливша позиция до самата мрежа и Надал успя да пробие от втори опит, когато сърбинът не уцели линията след бекхенд по правата. Последва труден сервис гейм за испанеца, но той все пак затвърди пробива – 4:2.

Сърбинът обаче бързо показа защо е номер едно в ранглистата и взе следващите два гейма – своят сервис на нула и гейма на Надал на 15, като испанецът направи две грешки от бекхенд в него. Последва и нов гейм за Ноле, на негов сервис, в който Надал направи чудовищна грешка от близка дистанция от форхенд, с която сдаде този гейм – 5:4 за Джокович.

Отговорът на осемкратния шампион обаче не закъсня – изправен до стената, той изравни резултата и след това проби за 6:5, като успя да вкара Джокович в дълги разигравания и да изтръгне две поредни непредизвикани грешки от бекхенд по правата. Сърбинът обаче показа балканския си инат и с поредица от бекхенд и форхенд уинъри направи рибрейк на нула и стигна до тайбрек.

В дългия гейм на този втори сет си пролича, че Надал вече няма старата аура, особено пред Ноле. Сърбинът му даде само една точка, като испанецът направи три поредни грешки от форхенд, а Джокович завърши наказателната акция с форхенд уинър по правата още на първия мачбол – 7:1 точки.

Григор Димитров изпоти до припадък, но не успя да победи Рафаел Надал

Да загубиш от Рафаел Надал не е срамно. А когато става въпрос за мач на клей, загубата от испанеца е направо закономерност. Защото отка...

Статистиката от мача показа ясно колко заслужен е успехът на Ноле – 25 на 18 уинъра за него, 22 непредизвикани грешки за сърбина и цели 35 за Надал. Сега въпросът какво ще стане с Надал е отворен с пълна сила – загуба в царството му със сигурност боли много и ще го направи уязвим на „Ролан Гарос”, където Джокович ще се цели в Кариен шлем.

Успехът на Джокович означава доста неща от гледна точка история – Надал не можа да направи девета поредна победа в Монте Карло. Освен това сърбинът стана единственият човек, печелил три пъти на клей срещу Рафа. Ноле бие Надал и на финал в трети различен Мастърс на клей – Мадрид и Рим през 2011 година, сега и Монте Карло. А за капак Новак Джокович вече е печелил осем от дветте турнира от серията Мастърс, като единствено титлата в Синсинати още му се изплъзва, но едва ли ще е задълго - все пак там има четири финала. За Ноле това бе и 13-а титла на Мастърс турнири, а пред него са само трима тенисисти - Андре Агаси (17), Роджър Федерер (21) и Рафаел Надал (22).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com