"Манчестър Сити" отпадна от Шампионската лига

10980
"Манчестър Сити" отпадна от Шампионската лига

В дерби срещата на вечерта в Шампионската лига отборите на „Манчестър Сити” и „Реал Мадрид” завършиха при равен резултат – 1:1. Така англичаните казаха сбогом и на теоритичните си шансове за продължаване напред в лигата, а „Реал” заемат второто място в крайното класиране на група D.

Първо полувреме

"Манчестър Сити" ще се доказва пред "Реал Мадрид"

Втора поредна вечер продължават емоциите за футболните фенове – предстоят нови осем мача от петия кръг на груповата фаза на Шампи...

В началото на срещата „Сити” заложи на схема 5-3-2, като на Коларов отляво и на Майкон отдясно се разчиташе да повторят това, което направи „Ювентус” срещу „Челси” във вторник вечерта (20 ноември) – да отворят крилата и да овладеят и двата фланга. Моуриньо пък беше избрал схема 4-5-1 с ясната идея да парира възможността англичаните да упражняват активна преса и с ранно отнемане на топката да създават постоянно напрежение дълбоко в половината на „Реал”.

И действително в първите десет минути „Сити” опитаха натиск, какъвто направи „Ювентус” срещу „Челси”. Само че „Реал” отговориха със стръв и борба за всяка топка, а в десетата минута наказаха безмилостно първата сериозна грешка на англичаните – центриранеот десния фланг изведе Карим Бензема сам на два метра от Джо Харт и французинът с лекота заби топката в английската врата – 0:1. В ситуацията фрапираща беше грешката на Майкон, който явно беше забравил, че когато отборът му не владее топката, трябва да играе като бек, а не като крило и най-спокойно проспа влизането на Бензема зад гърба му.

Усетили разколебаването на „Сити”, испанците натиснаха и набързо пропуснаха две удобни положения след флангови атаки през зоната на Майкон. А в петнадесетата минута Роналдо направи чудовищен пропуск – сам срещу вратаря опита да го прехвърли, но го направи твърде леко и защитник в небесно синьо успя да предотврати гола.

Превъзходството на „Реал” беше толкова голямо, че „Сити” успяха да отправят първи точен удар във вратата на испанците едва в 21-вата минута. До този момент „Белия балет” вече беше сторил това пет пъти, като се очертаваше това далеч да не е всичко. И само две минути по-късно Кедира мина като на парад през центъра на защитата на „Сити”, която буквално му изкозирува, но подобно на Роналдо отигра твърде лековата сам срещу Харт и позволи на вратаря да го парира.

Първата истинска опасност за „Сити” дойде едва в 27-та минута, когато двойно подаване между Агуеро и Майкон изведе последния на добра позиция, но бразилецът стреля слабо. Това обаче се оказа и най-сериозното положение за англичаните до края на полувремето, докато „Реал” осъществи още няколко добри атаки, но без да има чиста голова опасност.

Манчини-младши: "Баща ми разбира от футбол повече от Моуриньо"

Синът на Роберто Манчини - мениджър на английския шампион и лидер във временното класиране в Премиершип „Манчестър Сити”, н...

Второ полувреме

Втората част започна доста по-спокойно, като очаквано „Сити” тръгна в атака, но „Реал” се бранеше спокойно. Все пак в 50-тата минута Давид Силва омагьоса защитата на испанците на границата на назателното поле, направи бърза размяна на двойни пасове със Серхио Агуеро и аржентинецът излезе сам срещу Касияс, но си поведе дълго топката и вратарят с лекота я овладя.

„Сити” опитваха по всякакъв начин да усилят натиска, но всъщност „Реал” правеше по-чистите ситуации на контраатака. И когато в тези минути очаквахме бурята всеки момент да се разрази, на сцената се появиха съдиите. В три последователни ситуации Джанлука Роки взе абсурдно грешни решения – първо даде жълт картон на Сабалета за чист шпагат срещу Ди Мария, после не даде чист фаул и картон на Хави Гарсия за задържане на Арбелоа, а накрая даде картон на Рамос за игра с ръка при напълно безобидна ситуация.

Действията на съдията обаче посъбудиха „Сити” и в 64-тата минута Серхио Агуеро по чудо не изравни. Центриране отдясно намери аржентинеца на половин метър пред Касияс, той стреля от движение, но испанският вратар с невероятен плонж спря топката на самата голлиния.

И когато не става от игра, става от статично положение – в 72-рата минута съдията Роки даде дузпа за „Сити” при ситуация, която ако беше извън наказателното поле, едва ли щеше да бъде свирено нарушение. Зад топката застана Агуеро, който литна Касияс и вкара в долния ляв ъгъл – 1:1.

Роналдо на косъм да напусне "Реал"

Нападателят на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо може да напусне клуба през зимния трансферен прозорец, твърди испанският "АС". Вест...

Оттук насетне ясно си пролича защо „Сити” все още ще трябва да изяде много хляб, за да стигне до признание в Европа. С човек повече в продължение на 20 минути англичаните не успяха да притеснят „Реал” ни най-малко, като единственото, което направиха, беше един крайно неточен удар на Яя Туре от дъгата на наказателното поле в 92-рата минута.

Защо „Реал” не победи?

Испанците определно бяха по-добрия отбор, но лековато пропуснаха да довършат „Сити” още до средата на първото полувреме. Разликата от един гол никога не може да бъде гаранция за успех и едно спорно съдийско решение обърна каруцата.

Защо „Сити” не победи?

Класа и грешен треньорски подход – двете големи разлики между „Сити” на Манчини и „Реал” на Моуриньо. Италианският треньор започна с крайно грешна постройка, залагайки като основни фигури в тактиката си на двама несигурни играчи – вече поостарелия Майкон и Александър Коларов, който досега в кариерата си не е доказал, че е нещо повече от среден като качество футболист. Голямото разочарование на „Сити” обаче беше Самир Насри, който буквално не пипна топката и беше сменен още на почивката.

"Барселона", "Валенсия" и "Байерн" на осминафинал

„Барселона”, „Валенсия” и „Байерн Мюнхен” се класираха за елиминационната фаза на Шампионската лига...

 

Състави:

„Манчестър Сити” – Джо Харт (вратар); Майкон, Венсан Компани, Пабло Сабалета, Александър Коларов (Хави Гарсия), Матия Настасич, Самир Насри (Карлос Тевес), Давид Силва, Яя Туре, Един Джеко, Серхио Агуеро (Джеймс Милнър)

„Реал Мадрид” – Икер Касияс (вратар); Пепе, Серхио Рамос, Фабио Коентрао, Алваро Арбелоа, Сами Кедира, Чаби Алонсо, Лука Модрич (Хосе Кайехон), Анхел Ди Мария (Раул Албило), Кристияно Роналдо, Карим Бензема (Рафаел Варан)

Автор: Камък с рога

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com